Creative Spirit

Μεγάλωσε ανάμεσα στα χειροποίητα κοσμήματα και τους πολύτιμους λίθους, αγαπά την ιππασία, τη γιόγκα και τις καταδύσεις. Η Ηρώ Μπαλτζή πιστή στην τέχνη, τη δημιουργία και την πρωτοτυπία, σχεδιάζει την προσωπική της συλλογή κοσμημάτων και design αντικειμένων, στο studio IRo στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Τα κοσμήματά της διαθέτουν μια ξεχωριστή ταυτότητα, άποψη και κομψότητα, όπως και οι γυναίκες στις οποίες απευθύνονται.

Ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα που σε ενέπνευσαν στη δημιουργία κοσμημάτων;

Όταν μεγαλώνεις σε ένα περιβάλλον με όμορφα πράγματα, μικρά έργα τέχνης, είναι πολύ δύσκολο να μείνεις ανεπηρέαστος. Τα ίδια τα κοσμήματα ήταν τα πρώτα ερεθίσματα που είχα, πάντα με ενθουσίαζαν. Από πολύ μικρή έμαθα να αναγνωρίζω όλους τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους και σε ηλικία 6 ετών έφτιαξα το πρώτο μου κόσμημα, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια με ένα φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής. Μέχρι και σήμερα, τα σκουλαρίκια είναι το αξεσουάρ που προτιμώ να κατασκευάζω.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή κοσμημάτων είναι μια παράδοση για την οικογένειά σου. Τι διαφορετικό θέλεις να κάνεις εσύ;

Η φιλοσοφία του studio IRo, πέρα από την κατασκευή κοσμημάτων έχει να κάνει και με τη δημιουργία καλαίσθητων αντικειμένων που εκπροσωπούν τη σύγχρονη διακόσμηση και το lifestyle. Είναι κι αυτός ένας χώρος που με ενδιαφέρει εξίσου και στον οποίο έχω ήδη αρχίσει να επεκτείνομαι.

Περίγραψέ μας την γυναίκα που φορά τα κοσμήματα που φτιάχνεις.

Όλες οι γυναίκες είναι ξεχωριστές, αλλά θα μιλήσω γι’ αυτές που έχω γνωρίσει μέσω της δουλειάς μου και με τις οποίες έχω συνεργαστεί. Έχουν κάποια έντονα κοινά χαρακτηριστικά και συνήθως είναι δυναμικές, ανεξάρτητες που δεν φοβούνται να εκφραστούν μέσω των αξεσουάρ που επιλέγουν, γυναίκες με δικό τους στυλ, έντονη προσωπικότητα, θηλυκότητα και αυτοπεποίθηση.

Πόσο επηρεάζουν οι τάσεις της μόδας τις δημιουργίες σου;

Είναι σημαντικό για εμένα να παρακολουθώ ανελλιπώς τις τάσεις και με ενδιαφέρει να ενημερώνομαι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις ακολουθώ άκριτα. Επιλέγω και προσαρμόζω ό,τι ταιριάζει στο ύφος της δουλειάς μου και ό,τι συμβαδίζει με την αισθητική μου.

Ποιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σου κόσμημα;

Τα κοσμήματα που φτιάχνω είναι όλα χειροποίητα και τις περισσότερες φορές μοναδικά, αφιερώνω πολύ χρόνο για το σχεδιασμό και την κατασκευή τους, όλα έχουν τη δική τους ιστορία μου θυμίζουν την περίοδο που τα δημιούργησα κι έτσι αγαπάω το καθένα ξεχωριστά.

Με ποια υλικά προτιμάς να δουλεύεις;

Δεν θέτω περιορισμούς στα υλικά που χρησιμοποιώ, μου αρέσει να πειραματίζομαι και συνεχώς να δοκιμάζω κάτι καινούριο. Η δουλειά μου χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό διαφόρων υλικών και τεχνοτροπιών. Το φετινό project συνδυάζει γυαλί ή Plexiglas στολισμένο με λίθους και δεμένο με ασήμι σε λιτές γραμμές που αναδεικνύουν τη διαφάνεια και το χρώμα των ορυκτών.

Έχεις επιλέξει την Ρόδο για επαγγελματική έδρα…

Στη Ρόδο γεννήθηκα και μεγάλωσα, είναι ένα μέρος που αγαπώ ιδιαίτερα και που αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα. Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή είναι η υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρει αυτό το νησί και η δυνατότητα που μου δίνει να συνδυάζω την επαγγελματική μου ζωή με τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα. Παρ’ όλα αυτά δεν περιορίζομαι μόνο εκεί, ταξιδεύω αρκετά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γιατί βρίσκομαι συνέχεια σε αναζήτηση της «τέλειας» πρώτης ύλης.

Πού μπορεί κανείς να βρει τις δημιουργίες σου;

Μέσω της ιστοσελίδας μου, www.irobaltzi.com, στο κατάστημα μας (BALTZI) στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και σε επιλεγμένα καταστήματα σε άλλα ελληνικά νησιά.

 

Popular
Recent
Interviews
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT