Rock your style | John Varvatos

της Μαριανίνας Πάτσα

«Οι Green Day μου έστειλαν τη νέα τους δουλειά, που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο και είναι φανταστική! Οπότε αυτήν άκουγα ασταμάτητα στο αεροπλάνο μέχρι να έρθω στην Ελλάδα». Ο ελληνικής καταγωγής σχεδιαστής John Varvatos μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ τη θρυλική εποχή των Stooges, κάνει παρέα με τους Led Zeppelin, συνεργάζεται με rock stars σε πολλές καμπάνιες του και, μολονότι ποτέ δεν σκέφτηκε συνειδητά να ενώσει τη μουσική με τη μόδα, τελικά φαίνεται πως αυτή η σχέση είναι όχι μόνο οργανική, αλλά και άρρηκτη. Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τη «γέννηση» των σχεδόν μυθικών πλέον Led Zeppelin, ο John Varvatos επισκέφτηκε την Αθήνα και ήρθε στο Attica City Link, για να μας παρουσιάσει την επετειακή συλλογή «Led Zeppelin Capsule Collection», που δημιούργησε για να γιορτάσει μισό αιώνα στιλ και μουσικής.

«Μεγάλωσα στο Ντιτρόιτ, περιτριγυρισμένος από πολλά είδη μουσικής. Μέναμε επτά άτομα σε ένα μικρό σπίτι. Έτσι, έψαχνα να βρω τρόπο να ξεφύγω. Πάντα ήθελα να δείχνω σαν rock star. Και σκέφτηκα πως, αν δείχνω έτσι, θα έχω και κορίτσια (και είχα δίκιο!). Ήμουν 15 ετών όταν είδα τον Iggy μαζί με τους The Stooges, στο άλμπουμ “Fun House”. Οι τύποι ήταν τόσο cool με τα δερμάτινά τους, τα skinny παντελόνια και τα graphic Τ-shirts τους, που ήθελα να τους μοιάσω. Δεν ήταν μόνο το τι φορούσαν. Ήταν το τι άφηναν πίσω τους όταν έφευγαν από έναν χώρο. Δεν έλεγε κανείς “ο τάδε φορούσε αυτό το ρούχο”. Έλεγαν μόνο πως αυτό το αγόρι ήταν πολύ cool ή φοβερά σέξι ή πραγματικά σίγουρο για τον εαυτό του. Το rock ήταν καταλύτης για μένα».

«Πήγα στο πανεπιστήμιο με κατεύθυνση τις θετικές επιστήμες, αλλά όταν αποφοίτησα συνειδητοποίησα πως δεν ήταν το κάλεσμά μου. Όλα τα χρόνια μέχρι να αποφοιτήσω, δούλευα σε καταστήματα ρούχων. Κι ύστερα ήρθε η ευκαιρία να δουλέψω στον Ralph Lauren. Εκεί συνειδητοποίησα το κάλεσμά μου. »

«Το 2000 ίδρυσα τη δική μου εταιρεία. Δεν σκέφτηκα ποτέ να ενώσω τη μουσική με τη μόδα, ήταν κάτι που έγινε σχεδόν οργανικά. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς να ακούω μουσική, οπότε νομίζω πως με επηρεάζει υποσυνείδητα. Έχω την αίσθηση πως ο τρόπος που μεγάλωσα αντικατοπτρίζεται επίσης στον τρόπο που σχεδιάζω. Μου αρέσει η απλότητα, η ουσία. Αντλώ έμπνευση και από τον δρόμο, τις τέχνες, τις γυναίκες… Από τον τρόπο που περπατούν και περιφέρουν τον εαυτό τους. Εμπνέομαι όμως και από οποιονδήποτε κά- νει κάτι με πάθος και χαίρεται με την επιτυχία των άλλων».

«Το τέλειο στιλ για μένα είναι απλό, διαχρονικό, αυθεντικό. Κι από κάθε ανδρική γκαρνταρόμπα δεν πρέπει να λείπει ένα ωραίο δερμάτινο τζάκετ, ένα καλό ζευγάρι μπότες κι ένα τζιν με τέλεια εφαρμογή». «Είμαι φίλος με τους Robert Plan και Jimmy Page. Τρώγαμε μαζί πριν από έναν χρόνο και τους ρώτησα αν θα κάνουν κάτι για να γιορτάσουν την 50ή επέτειο των Led Zeppelin. “Δεν θα κάνουμε τίποτε απολύτως, αλλά, αν θα έκανες εσύ κάτι ιδιαίτερο, θα χαιρόμασταν πολύ”. Κι έτσι σχεδίασα αυτή τη συλλογή. Δεν μπορώ να διαλέξω το αγαπημένο μου κομμάτι από αυτήν».

«Μόδα για μένα είναι περισσότερο το επιχειρησιακό κομμάτι της δουλειάς, υποθέτω. Όμως εγώ ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω στιλ. Κομμάτια που θα μπορεί ο ιδιοκτήτης τους να τα βγάλει από την ντουλάπα σε 10-15 χρόνια και να τα αγαπήσει ξανά. Ρούχα που έχουν ιστορία, που κουβαλούν μια κληρονομιά».

Φωτογράφος: Θάλεια Γαλανοπούλου

Popular
Recent
Interviews