Λάρα Σταφυλοπάτη: «στην τέχνη βρίσκω αλήθεια και ελευθερία…»

του Πάνου Τάμπη

Είναι εύκολο να ακολουθήσεις παράλληλα δύο διαφορετικές κατευθύνσεις οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σου και να αφήνεις το προσωπικό στίγμα της επιτυχίας πάνω σε αυτές; Η εικαστικός Λάρα Σταφυλοπάτη φαίνεται να έχει την απάντηση. Από τη Βοστώνη όπου σπούδασε Καλές Τέχνες συνέχισε στο Λονδίνο, σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, τα ναυτιλιακά. Κατόπιν, το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειάς της. Ένα «μίγμα» ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά αλληλοτροφοδοτούμενο για την ίδια: «Η ναυτιλία και η τέχνη, συνδυαστικά, με δίδαξαν στο πώς να ανταπεξέρχομαι αποτελεσματικά σε αβέβαιες συνθήκες και άγνωστα περιβάλλοντα», δηλώνει.

Ποια ήταν η αφετηρία εκκίνησης; Η απάντηση που δίνει η ίδια απλή και μεστή. Ήταν το συνεχές πάθος για να ανακαλύψει τον κόσμο αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό που την οδήγησε στο να ξεκινήσει να ζωγραφίζει και συνεχίζει μετά από 20 χρόνια. Στην τέχνη βρίσκει αλήθεια και ελευθερία, με τα έργα να αποτελούν για την ίδια έναν άμεσο δίαυλο για να επικοινωνήσει με τον θεατή και να τη συνοδεύσει στο δημιουργικό αυτό ταξίδι. Μας λέει χαρακτηριστικά: «Οδηγούμενη από μια συνεχή αναζήτηση για να ανακαλύψω και να πάω βαθύτερα μέσα μου, ζωγραφίζω».

Πώς όμως η έμπνευση και η αρχική ιδέα μετουσιώνεται σε έκφραση; Υπάρχουν κάποια καθορισμένα βήματα που ακολουθεί ένας καλλιτέχνης; «Σίγουρα ξεκινάει με έναν τίτλο, ένα θέμα ή και την επιλογή χρωμάτων αλλά στη συνέχεια εμπλουτίζεται με κινήσεις και “χειρονομίες” που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο περίπλοκες κατασκευές» επισημαίνει η εικαστικός. Η αφαιρετική τέχνη που εκπροσωπεί ενέχει ρίσκο, που πρόθυμα αγκαλιάζει με σκοπό να εξελίξει τις δημιουργίες της. Ανάλογα με το τι θεωρεί ό,τι ταιριάζει περισσότερο στην εκάστοτε δημιουργία της, χρησιμοποιεί είτε ακρυλικά χρώματα είτε υδατοχρώματα, μελάνι, παστέλ και ρητίνη. Εκτός  όμως από τα υλικά, το σημαντικότερο στοιχείο σε κάθε πίνακα ζωγραφικής θεωρεί ότι είναι ο τίτλος. Δίνει στον θεατή μια γεύση για το «ταξίδι» που πρόκειται να ξεκινήσει. Η τέχνη της μ’ αυτό τον τρόπο δείχνει να ακολουθεί πορεία ανάλογη εκείνης της ζωής: μεταλλάσσεται συνεχώς σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Έργα της Λάρας Σταφυλοπάτη έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση, παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις ενώ μερικά απ’ αυτά βρίσκονται πλέον σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Αργεντινή μέχρι το Ισραήλ, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και φυσικά την Ελλάδα. Στο άμεσο μέλλον, δημιουργίες της θα εκτεθούν στη Baraka, στις Σπέτσες, από τις 9 Ιουλίου – 22 Αυγούστου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Άννας Χατζηνάσιου, και στο Studio 265 στην Πάρο από τις 19 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Λάρα Σταφυλοπάτη και τα έργα τέχνης της μπορείτε να βρείτε εδώ

Interviews