A new star is born | Benedetta Porcaroli

MANCODE EXCLUSIVE INTERVIEW

Είναι μόλις 21 ετών. Το βλέμμα της έχει μια ασυνήθιστη ωριμότητα και παράλληλα κάτι μελαγχολικό. Η Ιταλίδα ηθοποιός Benedetta Porcaroli ξεκίνησε ως μοντέλο, μα εδώ και χρόνια έχει σταθερή πορεία ως ηθοποιός σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ο ρόλος της Chiara στη σειρά του Netflix με τίτλο «Baby» την έκανε διεθνή. Η ιστορία βασίζεται αόριστα σε ένα πραγματικό σκάνδαλο ανήλικης πορνείας, ακολουθώντας τις ζωές δύο κοριτσιών καθώς αναζητούν την ταυτότητα της ενηλικίωσής τους μέσα από ασυνήθιστες καταστάσεις. Η ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στο MANCODE για τη σειρά που έσπασε τα σύνορα, την ηθοποιία, αλλά και το πώς φαντάζεται τον εαυτό της στο μέλλον.

 

Η υπόθεση της σειράς «Baby» εμπνέεται από ένα πραγματικό σκάνδαλο που περιλαμβάνει ανήλικη πορνεία. Αυτό το γεγονός σε έκανε να σκεφτείς δύο φορές πριν δεχτείς τον ρόλο της Chiara;

Ήξερα την ιστορία πριν διαβάσω το σενάριο, επειδή τα γεγονότα έλαβαν χώρα στην περιοχή όπου μεγάλωσα. Η αφήγηση μιας αληθινής και περίπλοκης ιστορίας με έκανε να σκεφτώ πολύ: φοβόμουν ότι δεν μπόρεσα να εκπροσωπήσω τις συγκρούσεις αυτής της κοπέλας με τον σωστό τρόπο. Με τον πρέποντα σεβασμό.

Κάποιοι αντέδρασαν, με την αιτιολογία πως η σειρά προσδίδει κάποιο είδος αίγλης στο πραγματικό σκάνδαλο «Baby Squillo». Ποια είναι η δική σας άποψη;

Όπως όλα τα ακραία ζητήματα, έτσι και η παιδική πορνεία είναι ένα κοινωνικό ζήτημα με τεράστιες επιπτώσεις, και γι’ αυτό, ως ηθοποιός, αποδέχθηκα αμέσως την πρόκληση. Δεν πιστεύω ότι σε αυτή την ιστορία υπάρχει κάτι «λαμπερό». Οι ήχοι που έχουν χρησιμοποιηθεί για να βυθίσουν το κοινό στη ζωή αυτών των κοριτσιών είναι ενοχλητικοί και κλειστοφοβικοί. Η σειρά μιλάει για τραγικές, εκφυλισμένες ιστορίες, λόγω ελαττωμάτων στο κοινωνικό σύστημα που τις περιβάλλει. Οι περιοχές της ανθρώπινης ψυχής που βρίσκονται στη σκιά ήταν πάντα μια πηγή έμπνευσης και έλξης για τον κινηματογράφο. Έτσι είναι για τη σειρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται θα πρέπει να γίνουν σημεία αναφοράς για τους ανθρώπους που την παρακολουθούν.

Πώς προετοιμάστηκες γι’ αυτόν τον ρόλο; Ήταν δύσκολο να εστιάσε ις στο σενάριο αντί για το σκάνδαλο;

Η σειρά είναι εμπνευσμένη εμμέσως από το σκάνδαλο, που αποτελεί μόνο ένα γενικό πλαίσιο αυτής της ιστορίας. Έτσι, δυσκολευόμουν να επικεντρωθώ στο σενάριο, επειδή ο χαρακτήρας μου είναι εντελώς νέος και έπρεπε να κατασκευαστεί βήμα προς βήμα. Έχει μια πολύ περίπλοκη ψυχή, και για μένα το να μπω στο πετσί αυτού του χαρακτήρα ήταν σαν να βουτάω σε μια πισίνα με παγωμένο νερό.

Ανακάλυψες τελικά ομοιότητες ανάμεσα στον εαυτό σου και στην Chiara;

Σε κάθε χαρακτήρα που υποδύεται κανείς πρέπει να φέρει κάτι από τον εαυτό του, για να τον κάνει αληθινό. Η Chiara και εγώ είμαστε αντίθετες και ταυτόχρονα συμπληρώνουμε η μία την άλλη. Τα δυνατά της σημεία είναι οι αδυναμίες μου και το αντίστροφο. Αυτή, όπως κι εγώ, είναι πολύ αποφασισμένη, έχει μεγάλη δύναμη και νιώθει πολύ βαθιά συναισθήματα. Μπορώ να δω τον εαυτό μου μέσα σε αυτή τη γλυκιά μελαγχολία που χαρακτηρίζει τη ζωή της και τη συνοδεύει πάντα.

Φαίνεται ότι το «Baby» προσπαθεί κατά κάποιον τρόπο να παρουσιάσει την υπηρεσία συνοδείας των κοριτσιών ως μια πράξη ενδυνάμωσης. Η Ludo ποτέ δεν κοιμάται με έναν πελάτη, αλλά είναι σε θέση να πληρώσει για το σχολείο της με τα κέρδη που αποκόμισε από το δείπνο με έναν βαρετό οδοντίατρο. Η Chiara κοιμάται με έναν φαινομενικά ευχάριστο νεαρό άνδρα – και επίσης βιώνει μια ανάταση. Γιατί; Είναι μέρος της αναζήτησης της προσωπικής της ταυτότητας; Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που πάει να απαλλαγεί από μια ζωή γεμάτη πνιγηρές συμβάσεις;

Αυτή είναι μια σωστή ανάλυση, επειδή το ταξίδι της Chiara είναι το μονοπάτι ενός εφήβου που γίνεται ενήλικας, και το κάνει με το σπάσιμο των κανόνων ενός κόσμου που θα την ήθελε να φέρεται με συγκεκριμένους τρόπους, ενώ εκείνη δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της μέσα σε όλο αυτό. Πρόκειται για την ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού που κάνει επιλογές (σωστές ή λάθος) χάρη στις οποίες αισθάνεται για πρώτη φορά απα λλαγμένη από όλες τις επιβολές.

Τι φαντάζεσαι σχετικά με το μέλλον της Chiara;

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της Chiar a ή ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι συγγραφείς. Θα δούμε τι θα συμβεί.

Πώς περνάς μια τυπική ημέρα, όταν δεν εργάζεσαι ή δεν μελετάς κάποιον ρόλο;

Ιδανικά, πηγαίνω για μεσημεριανό στην παραλία. Το απόγευμα θα πάω σε κάποια συναυλία ή θα περάσω χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ.

Έχεις εργαστεί ως μοντέλο για μεγάλες εταιρείες. Τ ι σε έκανε να μεταπηδήσεις στην υποκριτική;

Ποτέ δεν ήμουν πραγματικά μοντέλο, το έκανα μία στις τόσες, κυρίως για διασκέδαση. Μπήκα τυχαία σε ένα πρακτορείο όταν ήμουν 16 ετών, και η πράκτοράς μου (η οποία είναι η ίδια μέχρι σήμερα) διέκρινε κάποιο ταλέντο σ’ εμένα. Πίστεψε σε αυτό και έτσι με

έφερε εδώ που είμαι. Της χρωστάω πολλά.

Έχεις σκεφτεί να επιδιώξεις μια καριέρα στο Χόλιγουντ;

Το όνειρό μου είναι να εργαστώ οπουδήποτε υπάρχουν καλές ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν, είτε είναι στη Γαλλία είτε στην Αμερική, οπουδήποτε θα με οδηγήσει η δουλειά.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία;

Έχω αρκετές αγαπημένες ταινίες. Μία από αυτές είναι το «Δέντρο της ζωής» του Terrence Malick.

Οι αγαπημένοι σου ηθοποιοί;

Οι Robert De Niro και Meryl Streep.

Το καλύτερο πράγμα στη ζωή είναι…

Να μπορείς να βοηθάς όσους έχουν ανάγκη.

Τι ετοιμάζεις για το μέλλον;

Ξεκινούν τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας τον Αύγουστο, για την οποία θα μιλήσω σύντομα. Μα στο μεταξύ μη χάσετε τη δεύτερη σεζόν του «Baby»!

 

Κλείνοντας κάνει το δικό της σχόλιο:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που, μέσω της συνέντευξής μου στο MANCODE, επικοινωνώ με το ελληνικό κοινό.

Αγαπώ τη χώρα σας! Μου αρέσει επίσης η cosmopolitan μουσική του Mancode radio και το στυλ του Mancodemag.com».

 

 

Photos by Alessio Albi

Popular
Recent
Interviews