Hôtel Particulier

της Ντίνας Νικολάου

Luxe, calme et volupté… Καλώς ήρθατε στην πιο μυστική διεύθυνση στην καρδιά της Μονμάρτρης.

Ένα είναι το σίγουρο, πως στο Hôtel Particulier Montmartre δεν θα βρεθείτε τυχαία. Δεν θα οδηγηθείτε εκεί ακολουθώντας φωτεινές επιγραφές ούτε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Το σημείο συνάντησης «αυτών που ξέρουν» είναι καλά κρυμμένο και προστατευμένο. Αν δεν είστε υποψιασμένοι, σίγουρα θα το προσπεράσετε. Περπατώντας στην Avenue Junot, απολαμβάνοντας τον περίπατό σας στη Μονμάρτρη, τίποτα δεν θα σας οδηγήσει να μπείτε σε ένα μικρό πέτρινο σοκάκι, όπου δεσπόζει μια τεράστια σιδερένια πόρτα, η οποία είναι ερμητικά κλειστή. Εγώ, όπως καταλαβαίνετε, έφτασα ως εκεί «μιλημένη». Χτύπησα ένα περίεργο κουδούνι και, μόλις άνοιξε η σιδερένια πόρτα, βρέθηκα σε έναν μικρό καταπράσινο, ανεπιτήδευτο παράδεισο. Προχώρησα λίγα μέτρα ακροπατώντας στο πέτρινο σοκάκι και συνάντησα αριστερά μου μια μικρή μεταλλική μισάνοιχτη πόρτα. Την έσπρωξα μαλακά και βρέθηκα στην αυλή ενός πανέμορφου σπιτιού. Τα στρωμένα τραπέζια στον κήπο με καθησύχασαν πως δεν είχα παραβιάσει ιδιωτικό χώρο. Και εδώ είναι το μυστικό του χώρου. Αυτή η αίσθηση του προστατευμένου και του ιδιωτικού.

«Όλα άρχισαν το 1871, που χτίστηκε το σπίτι από την οικογένεια Hermès, μετά από χρόνια αγοράστηκε από την οικογένεια Rothschild, για να φτάσουμε στο 2007, που περνά στην κατοχή του ζεύγους Comtet, των γονιών μου…» μου εξηγεί ο Oscar Comtet, ο σημερινός ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του ξεναγού. Ο Oscar είναι νέος, γοητευτικός, με στολή κηπουρού (!) και σαφώς με αύρα καλλιτέχνη. Μακριά προφανώς από την εικόνα που φανταζόμουν για τον ιδιοκτήτη αυτού του χώρου. «Οι γονείς μου ήταν αυτοί που είχαν την ιδέα να μετατρέψουν το σπίτι σε ξενοδοχείο, δημιουργώντας τις πέντε σουίτες. Έτσι, γεννιέται το πιο μικρό και το πιο κουκλίστικο ξενοδοχείο του Παρισιού. Μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης πορείας, οι γονείς μου, θέλοντας να ασχοληθούν με άλλα πράγματα, αποφασίζουν να το πουλήσουν. Εδώ έρχομαι εγώ, με σπουδές paysagiste, σε μια φάση της ζωής μου που, μετά την ενασχόλησή μου με τη μόδα και το σινεμά, το Hôtel Particulier μου ανοίγει άλλους ορίζοντες. Κρατάω στην αρχή τον χώρο δοκιμαστικά και δημιουργώ ένα μπαρ με ιδιαίτερα και καινοτόμα cocktails, αλλά και σεμινάρια και μαθήματα από τους πιο σπουδαίους mixologists. Ένα πείραμα που πέτυχε, και το bar “LE TRÈS PARTICULIER” γίνεται σε λίγους μήνες το σημείο συνάντησης για τους λάτρεις των cocktails», συμπλήρωσε ο «ξεναγός» μου.

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη, γιατί του Oscar δεν του λείπουν ούτε οι ιδέες ούτε η δημιουργικότητα. Εμπιστεύεται τον κήπο των 900 τ.μ. στον διάσημο paysagiste Louis Benech, τον δημιουργό των «Jardin des Tuileries», και με τη δική του καθημερινή προσωπική φροντίδα (η στολή του κηπουρού που σας έλεγα) δημιουργούν έναν μικρό παράδεισο. Δημιουργεί ένα εστιατόριο με αληθινή κουζίνα, με έμφαση στην πρώτη ύλη. Ο σεφ David Ferreira, πορτογαλικής καταγωγής και μεγαλωμένος στη Γαλλία, βασίζεται σε κλασικές γαλλικές συνταγές, που τις ποτίζει με μπόλικο μεσογειακό χαρακτήρα και πολλά προϊόντα από την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και την Ελλάδα. Πατάει καλά στην εποχικότητα και υποστηρίζει γευστικά και παιχνιδιάρικα το παρισινό καλοκαιράκι στον πιο ωραίο κήπο εστιατορίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα. Το χταπόδι σερβίρεται ψητό με μελωμένα φινόκιο, οι ντομάτες «cœur de bœuf» γεμίζουν με αρνάκι και ρύζι από τη γαλλική Camargue. Η κλασική γλώσσα «meunière» μάς θυμίζει πως κάποιες συνταγές είναι απλά διαχρονικές και συνυπάρχει με τόνο σνακέ σερβιρισμένο με αντζούγιες και λαχανικά à la niçoise. Μια κουζίνα απλή και γευστική, με δάνεια από τις κουζίνες που αγαπά ο σεφ. Μια κουζίνα bistronomique, που ταιριάζει απόλυτα στον φιλόξενο χαρακτήρα του χώρου. Την καλοκαιρινή περίοδο, το εστιατόριο λειτουργεί στην παραμυθένια αυλή, και αυτό έχει μια κρυφή γοητεία για τους Παριζιάνους, που λατρεύουν να τρώνε στις «terrasses».

Προσωπικά λάτρεψα το Grand Salon, στο εσωτερικό του Hôtel Particulier, τη μουσική που σε μεταφέρει, τα σερβίτσια, την αύρα του χώρου. Τα απογεύματα είναι χαλαρά, με αρωματικό τσάι και ψαγμένους καφέδες. Γλυκίσματα της κλασικής γαλλικής pâtisserie θα σε σκανδαλίσουν και δύσκολα θα αντισταθείς στο mille feuille με σμέουρα ή με φράουλες και με την ακαταμάχητη κρέμα βανίλιας. Αν πάλι θελήσεις να αποφύγεις τις αμαρτίες της ζάχαρης και παραγγείλεις κόκκινα φρούτα, θα σ’ τα σερβίρουν με σπιτική σαντιγί και –αλίμονο– θα βρεθείς να τρως τη σαντιγί με το κουτάλι. Ο mixologue Francesco Giordanetto θα σας καταπλήξει με τους συνδυασμούς του στα απίθανα, πρωτότυπα κοκτέιλ του στο bar à cocktail «très particulier». Αγαπά τα λουλούδια, τα μπαχάρια αλλά και υλικά που δεν τα έχουμε συνηθίσει σε κοκτέιλ, όπως παρμεζάνα ή ακόμη και αντζούγιες! Χωρίς ταμπού και στεγανά η δημιουργικότητά του, απλά μοναδικός. Το best seller του bar είναι το «très particulier» με Gin, λεμονοθύμαρο, λικέρ πορτοκάλι με δεντρολίβανο, χυμό λεμονιού, ζάχαρη και ασπράδι αυγού! Έχει μια μαγεία το μέρος. Είναι σαν κρυψώνα ευεξίας και ερωτισμού. Και δεν το αισθάνθηκα μόνο εγώ, να ξέρετε, κάπως έτσι θα το εισέπρατταν η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ, που ήταν το αγαπημένο τους παριζιάνικο στέκι.

Φωτογραφίες: Yohann Borel

Popular
Recent
About Men