HOMMAGE À STEVE MCQUEEΝ

Steve McQueen
Η δύναμις του πεπρωμένου

Πώς το αμόρφωτο παραβατικό παιδί έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός της εποχής του.

Υπάρχει μία σκηνή στην ταινία «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» όπου ο Στηβ ΜακΚουήν και ο Γιουλ Μπρύνερ κάθονται στο μπροστινό μέρος μίας άμαξας και εκκινούν ένα υποτυπώδη διάλογο. Και ενώ η κάμερα κάνει ένα κοντινό στον πιο διάσημο τότε Μπρύνερ, είναι αυτός που βρίσκεται στο δεύτερο πλάνο που ελκύει την προσοχή του θεατή για τον απλούστατο λόγο ότι εκπέμπει χιλιάδες κιλοβόλτ. Έχουν περάσει 38 χρόνια από τον θάνατο του ΜακΚουήν και στην περίπτωσή του ισχύει, ότι ίσχυσε για τον Τζέημς Ντην και τη Μέρυλιν Μονρόε: «Ον οι θεοί φιλούσι, αποθνήσκει νέος».

Ο Τέρενς Στήβεν ΜακΚουήν βλέπει το φως της ημέρας στην Ινδιάνα των Η.Π.Α. στις 24 Μαρτίου 1930. Η οικογενειακή του κατάσταση δεν θα χαρακτηρίζετο παραδοσιακή. Εγκαταλελειμμένος από τους γονείς του, μεγαλώνει στη φάρμα του θείου του, ο οποίος εκτρέφει χοίρους. Το ραντεβού του με την παραβατικότητα δεν θα αργήσει. Φυλακή στην αρχή και στη συνέχεια στα 13 του, το οικοτροφείο Junior Boy’s Republic. Είναι απίθανος ο αριθμός των εργασιών, ο ίδιος τις υπολόγισε σε καμιά πενηνταριά, στις οποίες επεδόθη πριν γίνει ηθοποιός: Ξυλοκόπος, αχθοφόρος στο λιμάνι, οδηγός νταλίκας, συνεργάτης σε οίκο ανοχής, εργάτης σε πετρελαιοπηγή, πωλητής εγκυκλοπαιδειών, ναυτικός, κατασκευαστής ψεύτικων λουλουδιών, μηχανικός σε συνεργείο, πεζοναύτης… Είναι απίθανο επίσης το επίπεδο των σπουδών του στην ηθοποιία (HB studio, Actor’s studio), εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι ήταν κατά βάσιν αμόρφωτος, τουλάχιστον με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου.

Τα πρώτα του βήματα στη σκηνή γίνονται σχετικώς νωρίς, το 1955 όταν καλείται να αντικαταστήσει τον Μπεν Γκαζάρα. Ουδείς θα τον προσέξει. Το ίδιο θα συμβεί και στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1956, στην ταινία “Somebody Up There Likes Meˮ, όπου το όνομά του δεν θα υπάρχει καν στους συντελεστές. Η αναγνώρισις θα έλθει από την τηλεόραση. Στην τηλεοπτική σειρά «Στο όνομα του νόμου», ο Στηβ ΜακΚουήν θα υποδυθεί έναν κυνηγό επικηρυγμένων στο Φαρ Ουέστ με αξιοσημείωτη επιτυχία. Είναι η αρχή μιας λαμπρής καριέρας που θα τον εκτοξεύσει στο Νο.1 του αμερικανικού box office. Οι δεκαετίες του ’60 και του ’70 θα σημαδευτούν από την παρουσία στην οθόνη ενός γοητευτικού αρσενικού που ομιλεί περισσότερο με τα μάτια παρά με τα λόγια. Στην ταινία “Bullittˮ για παράδειγμα, παραμένει καθ’ όλην τη διάρκειά της, δηλ. δύο ώρες, σχεδόν βουβός. Μόνον η μηχανή του αυτοκινήτου του, μία Ford Mustang GT 390, ακούγεται.

Οποιοδήποτε αφιέρωμα στον Στηβ ΜακΚουήν που δεν υπολογίζει το πάθος του για τις μηχανές και τα αυτοκίνητα, θα ήταν λειψό. Ένα πάθος που του επέτρεπε να διοχετεύει την αδρεναλίνη του αλλά και που, αρκετές φορές, παρ’ ολίγον να έχει μοιραία κατάληξη. Το 1964 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro που έγινε στην Ανατολική Γερμανία, η πτώση του θα είναι εντυπωσιακή αλλά όχι ικανή να τον αποτρέψει από το να ξανασυμμετάσχει σε αγώνες. Είναι η εποχή που οι πανίσχυρες εταιρείες παραγωγής του Χόλιγουντ του απαγορεύουν να τρέχει, με ρητούς όρους συμβολαίου. Δεν τους ακούει και εγγράφεται με ψεύτικο όνομα, Harvey Mushman. Ακόμη χειρότερα. Όταν του αρνούνται τη χρηματοδότηση μία ταινίας για τις 24 ώρες του Λεμάν, αποφασίζει να γίνει ο ίδιος παραγωγός, με καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα.

Στην προσωπική του ζωή, όπως φαντάζεται κανείς, οι κατακτήσεις του είχαν… βάθος και πλάτος. Η πρώτη του σύζυγος, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, ήταν η χορεύτρια Νηλ Άνταμς. Η Νηλ κάνει τα στραβά μάτια για να διατηρήσει τη συνοχή της οικογένειάς της, αλλά όταν αποφασίζει να τον εκδικηθεί με το ίδιο νόμισμα, απατώντας τον με έναν ηθοποιό, το διαζύγιο, εν έτει 1972 μετά από 17 χρόνια γάμου, γίνεται αναπόφευκτο. Την ίδια χρονιά ο Στηβ ΜακΚουήν απαιτεί από την παραγωγή να έχει ως παρτενέρ στην ταινία “The Getawayˮ την Άλι ΜακΓκρόου, που έκανε αίσθηση με το “Love storyˮ. Ένα χρόνο αργότερα η Άλι χωρίζει από τον έως τότε σύζυγό της, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς της Paramount, και παντρεύεται τον συμπρωταγωνιστή της. Ο γάμος τους δεν θα αντέξει πολύ, διότι το 1978 ο Στηβ θα ερωτευθεί την κατά 24 χρόνια νεότερη Μπάρμπαρα Μίντυ, την οποία και θα παντρευτεί την ίδια χρονιά.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλους τους θαυμαστές της ταινίας «Η υπόθεση Τόμας Κράουν», παραμένει η σχέση του με τη συμπρωταγωνίστριά του Φέη Νταναγουέη. Η σκηνή του διαλόγου μεταξύ του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου και της κυνικής ντετέκτιβ μίας ασφαλιστικής εταιρείας που τον ερευνά για ληστεία τράπεζας, δίνει το μοτίβο του έργου: «Το θέμα δεν είναι τα λεφτά, αλλά εγώ και το σύστημα. Εσύ έρχεσαι για τη βόλτα…», θα πει ο Στηβ στη Φέη. Η επιθυμία του Κράουν να νικήσει ό,τι φαίνεται πιο ισχυρό από αυτόν, μοιάζει να ήταν και το μότο ζωής του ίδιου του ΜακΚουήν. Ώσπου ο θάνατος τον πήρε στις 7 Νοεμβρίου 1980, στο Μεξικό, όπου είχε καταφύγει για να θεραπευτεί από τον καρκίνο.

Popular
Recent
About Men