God save the Queen | Malcolm Mclaren
[ssba]

της Μαριανίνας Πάτσα

«Το punk είναι στάση ζωής. Δεν έχει να κάνει με το να σηκώσεις τα μαλλιά σου μοϊκάνα ή να φορέσεις ένα σκισμένο μπλουζάκι. Πάντα το θέμα είναι η καταστροφή και η δημιουργική δύναμη που μπορεί να προκύψει μέσα από αυτήν». Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τον Malcolm McLaren, τον πατέρα ενός από τα πιο επιδραστικά κινήματα του 20ού αιώνα, που δεν είναι άλλο από το punk. Όμως δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς στο ότι υπήρξε ίσως ο καλύτερος μάνατζερ που γνώρισε ποτέ η ποπ κουλτούρα.

Ο McLaren ήταν εκείνος που κατάφερε να πάρει όλη την ορμή του νεανικού αντικομφορμισμού και να τη συσκευάσει περίτεχνα μέσα στον αδυσώπητο καπιταλισμό της παγκόσμιας αγοράς. Ένας πειρατής-βασιλιάς της βρετανικής pop, μάνατζερ μεταξύ άλλων και των θρυλικών Sex Pistols, που δημιούργησε τη δική του μορφή τέχνης, λειτουργώντας ως «Πυθία» των στιλιστικών αλλαγών και συγκεντρώνοντας γύρω από αυτόν τον άξονα ομάδες φτιαγμένες από το πιο απίθανο ανθρώπινο υλικό. Ο McLaren ουσιαστικά κατάφερε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο brand, μόνο και μόνο από την ανάγκη των νέων να είναι αντιδραστικοί απέναντι στο σύστημα. Και όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 70′, στο Λονδίνο.

Το 1971, ο δαιμόνιος Malcolm ανοίγει ένα μικρό κα- τάστημα ρούχων στην King’s Road, μαζί με την τότε φίλη του, Vivienne Westwood. Η μόδα του πάει κόντρα στους ειρηνιστές χίπηδες της εποχής, όμως σύντομα αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να κάνει κάτι μεγαλύτερο. Σφυγμομετρώντας τον παλμό της νεολαίας, το 1974 το μαγαζί αλλάζει ρότα. Παίρνει το σκανδαλιστικό όνομα «Sex» και γεμίζει με φετιχιστικά, σκισμένα δερμάτινα και ερωτικά αξεσουάρ. Οι πελάτες του δεν είναι άλλοι από τους απογοητευμένους νέους των φτωχών συνοικιών του Λονδίνου, που το κάνουν στέκι τους. Η γενιά του punk «ψήνεται».

Ο Malcolm είναι ένας ανεξάντλητος χείμαρρος μεγάλων ιδεών. Έτσι, ετοιμάζει το «όχημά» του προς τη μεγάλη έκρηξη. Δημιουργεί τους Sex Pistols, οι οποίοι δεν είναι απλώς ένα ακόμη συγκρότημα, αλλά ένα μουσικό κίνημα που εκπροσωπεί τα εξεγερμένα νιάτα, βγάζοντας προς τα έξω όλη την απέχθειά τους απέναντι στο σύστημα. «Καλύτερα να είσαι μια φανταχτερή αποτυχία, παρά μια αδιάφορη επιτυχία». 7 Ιουνίου 1977. Μόλις δύο μέρες πριν από την 25η επέτειο του ενθρονισμού της βασίλισσας Ελισάβετ, το συγκρότημα επιβιβάζεται σε μια μικρή φορτηγίδα που πλέει στον Τάμεση και ερμηνεύει μπροστά από τη Βουλή το νέο τραγούδι του, με τίτλο «God Save the Queen». «Ο Θεός να προστατεύει τη βασίλισσα, ένα φασιστικό καθεστώς» ήταν οι δύο στίχοι που πρόλαβαν να ακουστούν, πριν τους συλλάβει η αστυνομία.

Μέσα σε 24 ώρες το τραγούδι φτάνει στο νούμερο 2 των μουσικών chart, ενώ μέσα σε μία εβδομάδα, ο δίσκος πουλάει περισσότερα από 150 χιλιάδες αντίτυπα. Το punk γεννιέται. Σύντομα ταξιδεύει και στην άλλη πλευρά του ωκεανού. Οι Sex Pistols ως συγκρότημα διήρκεσαν μόλις δυόμισι χρόνια, αλλά άφησαν πίσω τους ιστορία. Τα κομμάτια και το στυλ τους έγιναν διαχρονικά σύμβολα της Βρετανίας και του punk. Ο McLaren δεν λειτούργησε απλώς ως μάνατζερ, αλλά και ως γλύπτης που πλάθει τον πηλό και του δίνει ουσία και ζωή. «Έψαχνα έναν τρόπο να σπάσω τους κανόνες, να αλλάξω τη ζωή, να μετατρέψω την τέχνη σε δράση», έλεγε. Και τα κατάφερε.

Photo Credit: Getty Images | Ideal Image

[ssba]
Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT