Ο Ελβετός τραπεζίτης | του Χρήστου Ζαμπούνη

 

Ο τίτλος της «Kontra news» ήταν οκτάστηλος, όπως έλεγαν παλαιότερα, όταν οι εφημερίδες είχαν στήλες: «500.000 “μαύρες” αναλήψεις και καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες». Ο υπέρτιτλος ήταν λίγο πιο διαφωτιστικός: «Βρέθηκαν οι λογαριασμοί και παραδόθηκαν στον εισαγγελέα». Ο υπότιτλος, δε, έδινε τον τόνο μίας δημοσιογραφίας που απευθύνεται στον ακατέργαστο εντυπωσιασμό: «Καταλαβαίνετε πόσα δισεκατομμύρια τζίρο έκαναν οι Έλληνες φοροφυγάδες στην Ελβετία». Δεν αγόρασα την εφημερίδα, πρώτον, διότι δεν διαθέτω λογαριασμό στην χώρα του Γουλιέλμου Τέλλου, και, δεύτερον διότι προτιμώ να ενημερώνομαι από άλλες πηγές, π.χ. από την «Εστία». Χθες το μεσημέρι, όμως, όταν είχα τη δυνατότητα να συναντήσω έναν Ελβετό τραπεζίτη, επ’ ευκαιρία της συγκροτήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου ενός Πνευματικού Ιδρύματος, δεν δίστασα να θέσω υπ’ όψιν του το δημοσίευμα.

Η απάντησίς του υπήρξε κατηγορηματική. Παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι από το 2016 η τράπεζά του, όπως και όλες οι ελβετικές τράπεζες, είναι υποχρεωμένη να δίνει στην ελληνική κυβέρνηση όλα τα στοιχεία των καταθετών της, του Α.Φ.Μ. συμπεριλαμβανομένου, για να φορολογηθούν. Επίσης, ομολόγησε ότι με τα capital controls δεν υπάρχει πλέον ροή χρημάτων από την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, αλλά εφευρίσκονται πλάγιες οδοί, όπως π.χ. όταν πωλούνται ακίνητα ορισμένοι συμπατριώτες μας ζητούν τα χρήματα να μην κατατεθούν, όταν οι αγοραστές είναι αλλοδαποί, σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Τέλος, δεν διεπίστωσε τα τελευταία χρόνια που έχει αναλάβει την ελληνική πελατεία κάποια αλλαγή στην ροή των χρημάτων, αφού, όπως επισήμανε, όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες του νοιώθουν μία σχετική ανασφάλεια για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδος.

Ο Ελβετός τραπεζίτης απέφυγε επιμελώς την κριτική προς την παρούσα κυβέρνηση, δεν απέφυγε όμως να κατακεραυνώσει γενικώς την υπερφορολόγηση, η οποία οδηγεί μοιραίως στην φοροδιαφυγή. Όπως όλοι οι ευγενείς επισκέπτες, εγκωμίασε τις φυσικές ομορφιές της πατρίδος μας και ομολόγησε ότι μία ημέρα ονειρεύεται να αποκτήσει ένα εξοχικό στο Πόρτο Χέλι, όπου, λόγω τραπεζικού απορρήτου δεν το παραδέχθηκε αλλά το υποψιαζώμεθα, εγκαταβιώνουν ορισμένοι από τους «στόχους» του άρθρου της «Kontra news».

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT