By order of the Peaky Blinders | Paul Anderson

του Θάνου Βεργή

“Ποιος θέλει να είναι στον παράδεισο, ε; Ποιος θέλει να είναι στον παράδεισο, όταν μπορείς να στέλνεις άνδρες στη γ….. κόλαση; Τελικά, είναι ο Θεός που τραβάει αυτή τη γ….. σκανδάλη ούτως ή άλλως. Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Όχι εμείς. Απλά εσύ πρέπει να πατήσεις έναν διακόπτη”. Τάδε έφη ο Arthur Shelby, κορυφαίο μέλος της εγκληματικής συμμορίας των Peaky Blinders, εκφράζοντας με απλοϊκό τρόπο τη θανατηφόρα φιλοσοφία της.

Ένας ακραίος sociopath, μια διαταραγμένη persona, από μόνος του να αποτελεί case study για τους ψυχίατρους και να παλεύει συνεχώς με τα αντιφατικά συναισθήματα και τους δαίμονές του. Αγαπητοί “μυημένοι” της τηλεοπτικής σειράς του BBC One, υποδεχτείτε τον κύριο που τον υποδύεται, τον Paul Anderson!

Στο Birmingham της Βρετανίας τη δεκαετία του ’20, η συμμορία των Peaky Blinders ελέγχει την πόλη αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από παράνομες δραστηριότητες.
Ο Arthur ο μεγαλύτερος από τα υπόλοιπα αδέρφια της οικογένειας Shelby, βρίσκεται στην σκιά του αρχηγού και μικρότερου αδερφού του, Thomas (τον υποδύεται ο Cillian Murphy). Υποφέροντας από ψυχολογικά τραύματα που του προξένησε η συμμετοχή του στον A’ παγκόσμιο πόλεμο αδυνατεί να λειτουργήσει ορθολογικά. Περήφανος για την πόλη που τον γέννησε, δεν χάνει στιγμή να αναφέρει και να υπερασπίζεται το Birmingham, κάθε φορά που αισθάνεται ότι προσβάλλεται η ταπεινή-τσιγγάνικη καταγωγή της οικογένειάς του. Επιβάλλει τις επιθυμίες της συμμορίας τρομοκρατώντας τους αντιπάλους της ουρλιάζοντας πριν πιέσει τη σκανδάλη: “Με διαταγή των Peaky Blinders! “.

Ο εθισμός του στις ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ, τον οδηγούν σε τέλμα. Όμως ξαφνικά συνέρχεται και παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης δίχως να φοβάται “να λερώσει τα χέρια του”. Με αίμα φυσικά.Όσο η πλοκή της σειράς ξεδιπλώνεται, ο ίδιος μέσω της θρησκευτικής αναζήτησης προσπαθεί μάταια να βρει την εξιλέωση σε έναν σκοτεινό περίγυρο που βέβαια δεν το επιτρέπει.

Ο άγνωστος, μέχρι πρότινος, Paul Anderson που υποδύεται τον Arthur, θεωρεί ευλογία την ευκαιρία που του δόθηκε να αποτελεί μέρος αυτού του σπουδαίου cast. Υποστηρίζει ότι κανένας δεν περίμενε τη σπουδαία επιτυχία της σειράς. Όσον αφορά στο ρόλο που ερμηνεύει, θεωρεί ότι είναι μια απαιτητική πρόκληση, καθώς ο “Arthur” δεν αποτελεί συνηθισμένο χαρακτήρα κοινού εγκληματία αλλά μια πολύπλοκη, βίαιη και ψυχωτική προσωπικότητα.

Η σειρά του BBC One “Peaky Blinders”, της οποίας η 1η σεζόν της προβλήθηκε το 2013 και αισίως βρισκόμαστε στην 5η, κατέκτησε το κοινό, με τους πρωταγωνιστές της να διαθέτουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είναι όλοι αντί-ήρωες- εγκληματικές φυσιογνωμίες, δολοφόνοι, ψυχοπαθείς, διεφθαρμένοι, ανήθικοι -με τον κατάλογο των αμαρτημάτων τους να συνεχίζεται…

Για την ιστορία του πράγματος οι πραγματικοί Peaky Blinders έδρασαν στις φτωχογειτονιές του Birmingham στις αρχές της δεκαετίας του 1890 και για περίπου 30 χρόνια έδιναν μάχες για να κυριαρχήσουν στη βιομηχανική του. Η συμμορία καθοδηγούνταν από τον Thomas Gilbert, ο οποίος είχε τεράστια επιρροή και εκτός των ορίων της πόλης. Τα μέλη της είχαν έναν μοναδικό ενδυματολογικό κώδικα, ο οποίος εξέπεμπε αέρα αριστοκρατίας. Φορούσαν μεταξωτά κασκόλ και τα χαρακτηριστικά flat caps. Το όνομά τους δεν οφείλεται στην ύπαρξη ξυραφιών στο εσωτερικό των καπέλων τους, όπως θέλει ο μύθος, αλλά σύμφωνα με ιστορικούς, στο μοναδικό τους στυλ. To be continued…

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT