1920 The Metropolitan Barber Shop, επιστροφή στα μπαρμπέρικα

της Χριστίνας Μόνη

Κούρεμα, ξύρισμα, περιποίηση προσώπου, αντρικές συζητήσεις και, γιατί όχι, ανάλυση στα προβλήματα της καθημερινότητας προσφέρουν τα σύγχρονα μπαρμπέρικα. Μπορεί το μπαρμπέρικο με την κλασική έννοια να κινδύνευε να εξαφανιστεί από την αγορά, οι άντρες όμως φαίνεται να επιλέγουν, όλο και περισσότεροι, την αγαπημένη συνήθεια των πατέρων και των παππούδων τους. Το όνομα του «1920 The Metropolitan Barber Shop» προέκυψε από την επιλογή του ύφους και της διακόσμησης του κουρείου, αλλά και από το location του. Ο ιδιοκτήτης του Θάνος Καραδόντης μάς υποδέχεται σε έναν art deco χώρο και μας μυεί σε έναν αντρικό κόσμο. Σε έναν χώρο που κάποιοι αποκαλούν «αντρική λέσχη».

«Η ιδέα προέκυψε όταν συζητούσα ένα πρωί με τον καλό μου φίλο και συνεταίρο Παναγιώτη Γρηγορίου. Έχοντας την πείρα των 10 και πλέον ετών αλλά και τις επιρροές από το Κάιρο της Αιγύπτου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, εντοπίσαμε την ανάγκη δημιουργίας ενός παραδοσιακού κουρείου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν art deco χώρο με επιρροές από τα 1920s στις ΗΠΑ την πρώτη χρονιά της ποτοαπαγόρευσης στην καρδιά της ιστορικής Αθήνας». Γεγονός που κατάφεραν, καθώς μια επίσκεψη στον χώρο τους θα σας ταξιδέψει σίγουρα σε εικόνες βγαλμένες από την Αμερική του χθες. Το «1920 The Metropolitan Barber Shop» λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 και πρόκειται για έναν χώρο καθαρά αντρικό. Τόσο το κούρεμα όσο και το ξύρισμα είναι μια απόλυτα αντρική υπόθεση· υπόθεση που δεν μπορεί να μοιράζεται με κυρίες που περιποιούνται τον εαυτό τους. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που τα μπαρμπέρικα επέστρεψαν για τα καλά.

Πώς επέστρεψαν όμως τα μπαρμπέρικα στη σύγχρονη κοινωνία;

«Το φαινόμενο της περιποιημένης γενειάδας στην Αθήνα ξεκινά με την έλευση του “1900 The Barber Shop”, δημιουργώντας μια νέα τάση και επαναπροσδιορίζοντας τα δρώμενα της πόλης μας, αφού ήταν το πρώτο που αναβίωσε κάτι που αποτελούσε απλώς όμορφη ανάμνηση, με καταρτισμένους συνεργάτες – κουρείς κυρίως από τη Μέση Ανατολή, όπου το ξύρισμα και η περιποίηση της γενειάδας αποτελούν τρόπο ζωής. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την άμεση στόχευση του DNA του άντρα, έδωσαν δύο πια χώρους με οσμική ανάμνηση (άρωμα κολόνιας, Baby powder, ποτού και καπνού), ταξίδι στον χωροχρόνο και στη μουσική, με σκοπό τη δημιουργία της απόλυτης αντρικής λέσχης». Όσον αφορά τις επιλογές των αντρών, σήμερα ο ίδιος πιστεύει πως όλα επιτρέπονται στο στυλ του grooming, αρκεί να είναι περιποιημένο και προσεγμένο. Στο «1920 The Metropolitan Barber Shop» ο κάθε άντρας μπορεί να αφεθεί στα χέρια των έμπειρων κουρέων και να απολαύσει ένα κλασικό κούρεμα με ψαλίδι ή μηχανή, παραδοσιακό ξύρισμα με ζεστές κρύες πετσέτες με φαλτσέτα. Μπορεί επίσης να περιποιηθεί τη γενειάδα του, μια ανάγκη ιδιαίτερα προσφιλή σήμερα. Σε όλους τους πελάτες προσφέρεται αποτρίχωση με κλωστή και κερί, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Επίσης προσφέρονται μάσκες προσώπου ενυδάτωσης ή καθαρισμού, ενώ στα άμεσα σχέδιά τους είναι η δημιουργία υπηρεσίας μανικιούρ-πεντικιούρ. Γιατί το μπαρμπέρικο της σύγχρονης εποχής προσφέρει υπηρεσίες οι οποίες συμβαδίζουν απόλυτα με τις ανάγκες του άντρα.

Το «1920 The Metropolitan Barber Shop» βρίσκεται στην οδό Ερμού 23-25.

Τηλ. επικοινωνίας: 213-03.76.848.

Popular
Recent
About Men