160 Χρόνια Made in Greece

160 Χρόνια Made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία.

Αυτό είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνουν η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Μουσείο Φωταερίου, αναδεικνύοντας για πρώτη φόρα -σε τόσο μεγάλη έκταση- την πρόοδο και την ανάπτυξη της βιομηχανικής Ελλάδος, από το 1860 έως το 1970.

Στα 160 Χρόνια Made in Greece δεν θα μπορούσαν να λείπουν δύο από τις ιστορικότερες Ελληνικές βιομηχανίες: η FIX HELLAS και η ΕΨΑ.

 

Ο θάνατος του πατέρα του Ιωάννη Φιξ ήταν η αιτία ο γιος, το 1850, να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο Αττικής και να ξεκινήσει την παραγωγή της μπύρας, ορμώμενος από το γεγονός ότι αρκετοί Βαυαροί αξιωματικοί, είχαν εγκατασταθεί εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Ο Φιξ, λοιπόν, φτιάχνει την πρώτη μπύρα στη χώρα μας, δίνοντάς της το όνομα της οικογένειάς του, ΦΙΞ.

Λόγω της μεγάλης απήχησης της μπύρας, ο Ιωάννης Φιξ, το 1864, αποφάσισε να εγκαταστήσει το ζυθοποιείο του στο Κολωνάκι, που αποτελούσε κοντινό προάστιο. Λίγο αργότερα, ο Φιξ ανοίγει την πρώτη του μεγάλη μπυραρία στις πλαγιές του Αρδηττού, ονόματι “Μετς” απ’ όπου πήρε και το όνομά της η γνωστή περιοχή.
Όσο η επιχείρηση του Ιωάννη Φιξ, αυξάνεται, ενεργό ρόλο αναλαμβάνει και ο γιος του Κάρολος. Η μικρή χειροκίνητη βιοτεχνία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και σε λίγα χρόνια εξελίσσεται σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, εξοπλισμένο με τα τελειότερα για την εποχή μηχανήματα παρασκευής μπύρας.

Αυτά είναι κάποια από τα εκθέματα της FIX HELLAS

 

 

 

Όλα ξεκίνησαν για την ΕΨΑ το 1922, όταν δύο αδέλφια οι Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος αγόρασαν εκτάσεις στην Αγριά Βόλου, με σκοπό να λειτουργήσουν ψυγεία, για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών. Λίγο αργότερα ίδρυσαν την Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου (ΕΨΑ) , ενώ το εργοστάσιο της επιχείρησης εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Παρατηρώντας την υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή, την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων, καθώς και τη διακίνηση της παραδοσιακής λεμονάδας απ’ τους πλανόδιους Μικρασιάτες μικροπωλητές, ο Κοσμαδόπουλος θέτει ως στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών και χυμών. Αυτός ήταν ο λόγος για τον ερχομό και την εγκατάσταση στην Αγριά, του εξαίρετου χημικού μηχανικού από τη Γερμανία, Otto, στον οποίον οφείλεται και η δημιουργία της περίφημης μυστικής συνταγής της Λεμονάδας. Ακριβώς έτσι ξεκίνησε η παραγωγή της Λεμονάδας και ακολούθησε, τα χρόνια του πολέμου, η παραγωγή της συνθετικής «Λεμονάδας», της σημερινής Γκαζόζας.

Κάποια από τα εκθέματα της ΕΨΑ

 

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση μέχρι την Κυριακή, 25 Μαρτίου.

Popular
Recent
About Men