Berlin Studio | Historic and industrial design
[ssba]

Για τους ανθρώπους του πνεύματος και της δημιουργίας, όπως καλλιτέχνες και σχεδιαστές, το στούντιο αποτελεί την αρχή ήμισυ παντός. Είναι ένα μέρος για να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους, αλλά και ένα καταφύγιο συγκέντρωσης και προβληματισμού. Τα πάντα, από την τοποθεσία, την αρχιτεκτονική έως τους γείτονες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Έτσι, η αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και καλλιτέχνης Ewelina Makosa, μαζί με τον σχεδιαστή επίπλων και φωτισμού Jan Garncarek, δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν καλύτερο μέρος για το δικό τους στούντιο από αυτήν την πρώην αποθήκη στο Reinickendorf, έναν καταπράσινο δήμο στο βόρειο τμήμα του Βερολίνου της Γερμανίας.

Ο χώρος λούζεται με άφθονο φως τα πρωινά, ενώ η οροφή ύψους 5 μέτρων και το ήσυχο περιβάλλον συνθέτουν ένα επιβλητικό αποτέλεσμα. Την διαφορά όμως, την κάνουν οι ιδιαίτερα καλαίσθητοι γείτονες, που δίχως αυτούς τίποτα δεν θα έμοιαζε το ίδιο. Ένας ισπανός ζωγράφος, ένας ιρλανδός ξυλουργός και ένα συγκρότημα Ιαπώνων χορευτών, έδωσαν μιαν άλλη νότα στο χώρο, μετατρέποντάς το από ένα εμπνευσμένο στούντιο, σε έναν εξαιρετικό και ήσυχο χώρο που πλέον μπορούν να το νιώθουν “σπίτι τους”.

Συνδυάζοντας τα αρχοντικά σπίτια και τις μοντέρνες-industrial τοποθεσίες, με τα ειδυλλιακά πάρκα και τις φυσικές λίμνες, το Reinickendorf είναι μία ήσυχη πόλη. «Η ζωή κινείται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, σε σύγκριση με το κέντρο του Βερολίνου», εξηγεί η Ewelina. «Η έλλειψη μοντέρνων καφέ και εστιατορίων παρέχει ιδανικές συνθήκες για πραγματική περισυλλογή και εστίαση. Επιπλέον, η τοπική λίμνη είναι ένας υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός».

Πιθανότατα ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη ανταλλακτικών αεροπλάνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώην βιομηχανική εγκατάσταση ήταν γεμάτη αποτυπώματα ανθρώπινης εργασίας, που η Ewelina αποφάσισε να ενσωματώσει διακριτικά στο μινιμαλιστικό εσωτερικό της σχέδιο. Η εξερεύνηση του χρόνου και η ευθραυστότητα της μνήμης είναι θέματα που συχνά καταπιάνεται, δείχνοντας την αρέσκειά της στην αρχαιολογική προσέγγιση της τέχνης.

Το μερικώς βαμμένο λευκό χρώμα στους τοίχους και η επιλογή του μπετόν ως πρώτη ύλη, δημιουργεί μία καταπραϋντική αίσθηση λιτότητας, ενώ τα μεγάλα παράθυρα της σοφίτας αφήνουν το φυσικό φως να “ζεστάνει” το χώρο. Το σπίτι τους, είναι αραιά επιπλωμένο, με ιδιαίτερα σχέδια που έχει επιλέξει ο Jan, καθώς και με vintage κομμάτια, όπως έναν καναπέ που είχε κατασκευαστεί στην Τσεχοσλοβακία τη δεκαετία του ’50.

Με έντονα τα στοιχεία του ορείχαλκου στην διακόσμηση, όπως και των ιστορικών προπολεμικών αντικειμένων, σε συνδυασμό με την μοντέρνα αισθητική και τα ιδιαίτερα αξεσουάρ στους τοίχους, οι επαγγελματίες Ewelina και Jan, θέλησαν να προσθέσουν έναν τόνο πολυτέλειας και φινέτσας, διατηρώντας την βιομηχανική ανθεκτικότητα του στούντιο, ενώ με την επιλογή χειροποίητων επίπλων, θέλησαν να αποτυπώσουν την ανθρώπινη εργασία που κάποτε γέμιζε τις εγκαταστάσεις.

Photo Credit: Jan Garncarek & Ewelina Makosa

[ssba]
Design
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT