Code:Wine | Το βιώσιμο οινοποιείο Emiliana

του Άρη Σκλαβενίτη (Sommelier – Oenologist)

Gê 2015, Syrah-Carmenere-Cabernet Sauvignon-Garnacha-Malbec-Mourvèdre, Emiliana Organic Vineyards, Valle de Colchagua, Χιλή

Το οινοποιείο Emiliana, είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα sustainable οινοποιείου. Δεν πιστεύουν μόνο πως η βιολογική και βιοδυναμική γεωργία είναι ένας καλύτερος τρόπος δημιουργίας κρασιών αλλά είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής. Η φιλοσοφία τους είναι πως φροντίζοντας τη γη και τους καρπούς της, η φύση μπορεί να εκφραστεί με πιο αυθεντικό και μοναδικό τρόπο. Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 1990, όταν οι Rafael και José Guilisati κατάλαβαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πως η αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών για γνώση των προϊόντων που καταναλώνουν δεν είναι μακριά, έτσι μετέτρεψαν τον αμπελώνα τους από συμβατικό σε βιολογικό και βιοδυναμικό.

Το Gê, έχει πάρει το όνομα του από την ελληνική λέξη γη. Ο αμπελώνας βρίσκεται στα 260 μέτρα υψόμετρο, μόλις 800 μέτρα από τον ποταμό Tinguiririca, με μέσο όρο ηλικίας αμπελώνων τα 25 χρόνια και βροχόπτωση που αγγίζει τα 700 χιλιοστά το χρόνο. Φυσικά η ζύμωση λαμβάνει χώρα με τις γηγενείς ζύμες του σταφυλιού και γίνεται μια μακρά εκχύλιση 25-30 ημερών, ενώ οι κατεργασίες πριν την εμφιάλωση είναι ελάχιστες. Στη συνέχεια ένα μεγάλο μέρος παλαιώνει σε γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων και το υπόλοιπο σε τσιμεντένιες δεξαμενές, βαρέλια 600 λίτρων και σε μεγάλα γαλλικά βαρέλια 2.000 λίτρων. Η παραγωγή του κρασιού είναι πολύ μικρή, μόλις 12.500 φιάλες.

Ένα κρασί βαθύ και έντονο χρωματικά, με πυκνά και πολύπλοκα αρώματα βιολέτας, λεβάντας, μαύρων φρούτων όπως δαμάσκηνο, βατόμουρο, νότες γλυκών μπαχαρικών, όπως γλυκόριζα, αρώματα βοτάνων και νύξεις μελανιού και γραφίτη. Στο στόμα είναι ξηρό, το αλκοόλ του αν και υψηλό είναι πολύ καλά ενσωματωμένο, δείγμα της ποιότητας του. Η οξύτητα είναι τονισμένη, δίνει ένα νεύρο στο κρασί, ενώ οι ταννίνες είναι υψηλές, εξαιρετικές δομής και υφής με σοκολατένια αίσθηση. Το σώμα του κρασιού είναι πλούσιο και η επίγευση μακρά, ένα κρασί που μπορεί να παλαιώσει για πάρα πολλά χρόνια. Συνδυάστε το με παραδοσιακά Χιλιανά empanadas γεμιστά με κιμά ή το παραδοσιακό Pernil, σιγομαγειρεμένο χοιρινό μπούτι με κάποια παχύρευστη σάλτσα.

Score: 19.5/20

20 –  Outstanding wine

19 – Top wine

18 – A cut above superior

17 – Superior

16 – High-quality wine

15 – Average wine, a perfectly nice drink

Aficionado