Code:Wine | O γλυκός πλούτος του Oremus

του Άρη Σκλαβενίτη (Sommelier – Oenologist)

Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2007, Furmint-Hárslevelü-Zéta-Ságramuskotály, Oremus, Ουγγαρία

Το οινοποιείο Oremus είναι γνωστό για τα γλυκά κρασιά που παράγει σε όλο τον κόσμο με την διαδικασία της ευγενούς σήψης (noble rot), από το 1993 ανήκει στην οικογένεια Alvarez, ιδιοκτήτες του διάσημου οινοποιείου από την Ισπανία Tempos Vega Sicilia, που παράγει iconic κρασιά από την περιοχή της Ribera del Duero.

Η περιοχή του Tokaji, βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Ουγγαρίας, δίπλα από τον ποταμό Bodrog. Η δημιουργία των γλυκών αυτών κρασιών, οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στην επιρροή του ποταμού. Η πρωινή υγρασία βοηθάει στην εξάπλωση της ευγενούς σήψης στον αμπελώνα και ο απογευματινός ήλιος αφαιρεί την υγρασία αυτή, ώστε να μην υπάρχει σάπισμα των σταφυλιών ή αλλιώς grey rot (φαιά σήψη). Η διαδικασία αυτή, αφυδατώνει φυσικά το σταφύλι πάνω στο αμπέλι και έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μοναδικών γλυκών κρασιών. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής των σταφυλιών, αυτή γίνεται με παραδοσιακά καλάθια με την ονομασία Puttonyos, ανάλογα πόσα καλάθια Puttonyos προστεθούν στο κρασί, αυτό θα αναγραφεί στην ετικέτα του και θα είναι ένα μέτρο γλυκύτητας αλλά και ποιότητας του κρασιού. Τα Puttonyos πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα με την υψηλότερη βαθμίδα να φθάνει στα 6, μετά τον αριθμό αυτό τα κρασιά ονομάζονται Eszencia.

Το Tokaji Aszu 6 Puttonyos του 2007, ζυμώνει και παλαιώνει για αρκετό καιρό στα παραδοσιακά ουγγρικά βαρέλια που ονομάζονται Gönci και είναι χωρητικότητας 136 λίτρων. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά γλυκά κρασιά που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος στη ζωή του, είναι εξαιρετικά έντονης έντασης, με αρώματα μαρμελάδας πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, αρώματα μελιού, κηρύθρας, καραμέλας, βουτύρου, άνθεων και αποξηραμένων φρούτων. Στο στόμα είναι αρκετά γλυκό, με την υψηλή του οξύτητα να ισορροπεί την αίσθηση της γλύκας, το σώμα του είναι πλούσιο και η οξύτητα του μακρά. Συνδυάστε το από foie gras έως blue cheese.

Score: 19.5/20

20 –  Outstanding wine

19 – Top wine

18 – A cut above superior

17 – Superior

16 – High-quality wine

15 – Average wine, a perfectly nice drink

Aficionado