Oscuro Oro

του Δημήτρη Γκουράβα, Oenologist

Παλαιωμένο σε βαρέλια Vinsanto, το σπάνιο τσίπουρο Oscuro Oro διεκδικεί περίοπτη θέση δίπλα σε ρούμι και ουίσκι, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες.

H σπάνια ελληνική ποικιλία Λημνιώνα συνδυάζεται αρμονικά με τη γοητευτική ποικιλία Μοσχάτο. Στα ορεινά αμπελοτόπια της Αυλίδας, το αργιλοπηλώδες έδαφος, το ήπιο μεσογειακό κλίμα και η δροσιά του Ευβοϊκού Κόλπου δίνουν στον γραμμικό αμπελώνα των 12 ετών τη δυνατότητα να παράγει σταφύλια εξαιρετικής ωριμότητας. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας, και αμέσως μετά το τέλος της ζύμωσης ακολουθεί η απόσταξη με σκοπό να διατηρηθούν όλα τα αρωματικά στοιχεία των ποικιλιών. 

Η απόσταξη γίνεται σε ανοξείδωτο άμβυκα κρατώντας μόνο την καρδιά του αποστάγματος, έτσι ώστε στο απόσταγμα να διατηρηθούν και να ανα – δειχθούν τα φρέσκα και γλυκά αρώματα. Η διαδικασία της απόσταξης είναι πολύ αργή, έτσι ώστε να επιτραπεί στα πτητικά συστατικά, που ευθύνονται για τα αρώματα, μια κατάλληλη περίοδος εξάτμισης και επακόλουθη συμπύκνωση, προκειμένου να διατηρηθούν πλήρως τα πολύτιμα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των επιλεγμένων ποικιλιών αμπέλου. Η διαδικασία της ωρίμανσης, που διαρκεί 18 μήνες, γίνεται σε μεγάλα, παλιά δρύινα βαρέλια 500 λίτρων μέσα στα οποία έχουν παλαιώσει υψηλής ποιότητας οίνοι γλυκείς Vinsanto Σαντορίνης. Μοναδικό για την αρμονία και την κομψότητά του, αυτό το απόσταγμα διατηρεί τις κομψές και φρουτώδεις νότες του από την ποικιλία Μοσχάτο, εμπλουτισμένες από την πληρότητα της ποικιλίας Λημνιώνα. 

Έντονο και βελούδινο χρώμα σκούρου χρυσού. 

Στη μύτη είναι πολύ πλούσιο, λεπτό και κομψό, μοναδικό! Θυμίζει φρούτα και λουλούδια, μέλι, βανίλια, αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα και σταφύλια. Αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου, πικάντικα αρώματα, όπως βανίλια, σοκολάτα, κέδρος και μοσχοκάρυδο. Θερμό και μεστό, χαρακτηρίζεται για τον ισορροπημένο γευστικό του πλούτο και το άρωμα στόματος μεγάλης έντασης και εξέλιξης. Κομψό και πικάντικο, επιβεβαιώνοντας σαφώς τις οσφρητικές νότες. Επίμονο. 

Υπέροχο για το τέλος ενός γεύματος, για να το μοιραστείτε με φίλους, για να συνοδεύσετε το πούρο σας. Αξέχαστο αν το δοκιμάσετε με φουά γκρα, πικρή σοκολάτα και αυγοτάραχο. Απολαύστε το στους 16 βαθμούς Κελσίου σε ποτήρι παλαιωμένων αποσταγμάτων.

Είναι διαθέσιμο για αγορά εδώ

Aficionado