Italy’s most historic winery

του Δημήτρη Γκουράβα, Oenologist

Monte del Frá, Amarone della Valpolicella Classico Lena di Mezzo

Το Monte del Frà έχει μια μοναδική ιταλική ιστορία, με επικεφαλής τον πρόγονό μας, Massimo Bonomo, ο οποίος στα μέσα του εικοστού αιώνα (Est. 1958), ενοικίασε την πρώτη του ομάδα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας στους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη Garda της επαρχίας της Βερόνας. Αυτό είναι ένα μέρος από το οποίο προέρχονται μερικά από τα φημισμένα ιταλικά κρασιά.

Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά σχετικά με το Monte del Fra χρονολογείται από το 1492. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια ομάδα Φαρών (Fra ‘στη βενετική διάλεκτο) που ανήκε στο Τάγμα της Παναγίας της Σκάλας της Βερόνας δραστηριοποιήθηκε σε ένα πρώην μόνιμο μοναστήρι σε αυτή τη γη. Ένα υπογεγραμμένο μισθωμένο έγγραφο που δημιουργήθηκε το 1619 επέτρεψε την ενοικίαση 25 αγροτεμαχίων (εκτάρια) για την καλλιέργεια αμπελώνων και οπωροφόρων δένδρων, καθώς και για τους Φαρίους να εργαστούν η γεωργική γη στη Sommacampagna. Αυτό το έγγραφο φυλάσσεται στην ιστορική βιβλιοθήκη στη Βερόνα (Capitolare). Το 1805, ο Ναπολέων Βοναπάρτης διακήρυξε το τέλος των εκκλησιών και δημοπράτησε όλο το περιεχόμενο του μοναστηριού.

Η οικογένεια Bonomo έφτασε στα μέσα του εικοστού αιώνα. Χρόνο με το χρόνο, συγκομιδή μετά τη συγκομιδή, αυτά τα πρώτα αγροτεμάχια (εκτάρια) έχουν γίνει ένας από τους πιο εκτεταμένους αμπελώνες στη Βερόνα, 137 ιδιοκτησίες και 68 μισθωμένα εκτάρια που διανέμονται σε όλες τις κύριες ονομασίες της Βερόνας: Valpolicella, Custoza, Lugana, Soave και Bardolino.

Μετά από εξήντα δύο χρόνια, η διαχείριση του Monte del Fra παραμένει υπό τον έλεγχο της οικογένειας του Bonomo. Η δεύτερη γενιά εκπροσωπείται από δύο αδέλφια, τον Eligio και τον Claudio, και στη συνέχεια ακολουθεί η τρίτη γενιά, η Marica, η Silvia και ο Massimo. Ως οικογένεια έχουν ισχυρές και συνοπτικές αξίες: την πίστη στη γη τους και την εκτίμησή της και μια ολοένα και πιο βιώσιμη γεωργία. Αυτοί οι αμπελώνες είναι πραγματικοί «cru», όπου μερικά από τα υπέροχα κρασιά μας προέρχονται και έχουν γίνει σημείο αναφοράς για ποιοτικό ιταλικό κρασί σύμφωνα με ορισμένους από τους πιο εξέχοντες διεθνείς κριτικούς.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: μικρή κοιλάδα κατά μήκος του ρέματος της Λένα στο ανατολικό τμήμα του Fumane στην περιοχή Valpolicella Classico.

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: Νότια, Νοτιοανατολικά

ΜΕΓΕΘΟΣ: 17,8 εκτάρια

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ GRAPE: Corvina, Corvinone, Rondinella

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: σύστημα στάγδην

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ: 100 hl / εκτάριο

ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ: 3.500 – 4.500 αμπέλια / εκτάριο

ΥΨΟΣ: 150 – 280 μέτρα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: αργιλώδη και ασβεστολιθικά εδάφη ηφαιστειακής προέλευσης.

Οινοποίηση:

Μια μαλακή σύνθλιψη και εκραγισμός  λαμβάνει χώρα από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου σύμφωνα με τις ποικιλίες. Αργή αλκοολική ζύμωση σε μικρές χαλύβδινες δεξαμενές με μακρά διαβροχή των φλούδων για μέγιστη αρωματική και πολυφαινολική εκχύλιση. Μόλις τελειώσει η μηλογαλακτική ζύμωση, το κρασί ωριμάζει για τουλάχιστον 24 μήνες σε γαλλική δρυ 20 και 30 hl. Μόλις εμφιαλωθεί, ωριμάζει για τουλάχιστον 6 μήνες πριν πάει στην αγορά.

Οργανοληπτική περιγραφή:

Βαθύ κόκκινο γρανάτης. Έντονο με εκλεκτές τανίνες, φρουτώδες, αρώματα μπαχαρικών, βανίλια, γαρίφαλο, σοκολάτα και καφέ. Αρώματα από δέρμα, καπνό, δαμάσκηνο, αποξηραμένα μούρα: μια συνολική εμπειρία umami. Μέτρια οξύτητα, με λεπτές τανίνες και γεμάτο σώμα. Οι γεύσεις παραμένουν αληθινές στη μύτη. Μακρύ φινίρισμα. Απολαύστε το τώρα και έχει όμορφες δυνατότητες γήρανσης για 20+ χρόνια.

Ταίριασμα:

Εξαιρετικό με κόκκινο κοκκινιστό, ψητό ή ψητό κρέας. Ταιριάζει καλά με παλαιωμένα  τυριά, λιπαρά ψάρια και ασιατική κουζίνα.

Aficionado