Fidel Castro’s favourite cigars

του Γιάννη Βαλαβάνη

Μετά την επιτυχημένη έκβαση της επανάστασης της Κούβας το 1959 και αφού τακτοποιήθηκαν κάποια πιο επείγοντα ζητήματα πέραν των καπνών και πούρων ο Leader Maximo, Fidel Castro, ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση της πολύ προσοδοφόρας από τότε για το κράτος, αγοράς των πούρων. Αφού κρατικοποίησε όλες τις φάμπρικες, ήθελε να καταργήσει και τα ονόματα τους και να έχουν όλα τα πούρα το ίδιο όνομα αλλά ευτυχώς τον σταμάτησε ο Che Guevara, και ενώ κρατικοποίησε και όλες τις αγροτικές καλλιέργειες εκτός των καπνών, αποφάσισε να ξεκουραστεί λίγο και να ανάψει ένα πούρο.

Μία εξ αυτών των ημερών ξεκούρασης στο μπαλκόνι του, λίγο πριν το 1963, και ενώ κάπνιζε το πούρο του μαζί με ένα ρούμι, σύνηθες άλλωστε, τον εντυπωσίασε το άρωμα από ένα μακρύ πούρο που από ότι είδε το κάπνιζε ο σωματοφύλακας του,  Chicho Perez, του ζήτησε ένα για να το δοκιμάσει. Ήταν ένα Habanos φτιαγμένο από ένα φίλο του Chico, που δούλευε στις γαλέρες -έτσι λέγονται οι αίθουσες που στρίβουν τα πούρα οι torqueadores- της φάμπρικας του La Corona. Μετά από λίγο καιρό, ο εικοσιτριάχρονος Eduardo Rivera έγινε ο προσωπικός μυστικός προμηθευτής του Fidel, ένα απαραίτητο πόστο άλλωστε, για να μπορεί ο Fidel να καπνίζει άφοβα τα αγαπημένα του πούρα χωρίς να κινδυνεύει από τις γνώστες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του από κάποιο νοθευμένο με κάποιο δηλητήριο πούρο.

Αυτά τα συγκεκριμένα πούρα ονομάστηκαν «Lancero de Cohiba» και είναι οι προπομποί της πιο διάσημης και πιο εμβληματικής μάρκας πούρων στον κόσμο. Με το έμβλημα στο δαχτυλίδι αλλά και στα κουτιά να έχει επιλεχθεί από τον ίδιο τον Fidel, αναπαριστά έναν ιθαγενή Ινδιάνο, τον Hatuey, κάτι σαν Κολοκοτρώνης για εμάς, της αυτόχθονης φυλής των Taino πολεμιστών πριν από την αποικιοκρατία, θέλοντας να συμβολίσει την πολίτικη ανωτερότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Κούβας και την ικανότητα της να δημιουργήσει ένα ανώτερο προϊόν από όλα τα υπάρχοντα των άλλων καπιταλιστικών κρατών. Το όνομα Cohiba σημαίνει πούρο στη γλώσσα των Tainos και η ανάδοχος δεν ήταν ο Fidel αλλά η προσωπική βοηθός του Eduardo Rivera, Celia Sanchez.

Πέραν των πολιτικών και άλλων επεκτάσεων της μπράντας των Cohiba, το συγκεκριμένο πούρο όπως και η συγκεκριμένη μάρκα είναι όντως εξαιρετικά προϊόντα, τα οποία μέχρι το 1988 χρησιμοποιούνταν από το Fidel μόνο για διπλωματικά δώρα και προσωπική χρήση. Το Lanceros με δαχτυλίδι 38 (15,08μμ) και μήκος 192μμ είναι φτιαγμένο από δύο ποικιλίες καπνών, ligero και seco, και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και πολύπλοκο πούρο, με τον πολύ δυνατό και έντονο χαρακτήρα των Cohiba, φρούτα, βότανα, κακάο, καφές αλλά και βανίλια, το οποίο αν δε συντηρηθεί, καπνιστεί και παλαιώσει ανάλογα θα έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Είναι πούρο για δυνατούς aficionados. Ποτέ δεν τραβάμε βαριές, απότομες και συχνές ρουφηξιές, το αφήνουμε να χαλαρώσει με μεγάλα ενδιάμεσα διαστήματα, ειδάλλως θα πικρίσει, θα υπερθερμανθεί και θα καταστραφεί όλο το γευστικό αποτέλεσμα. Με μία παλαίωση από 5 έως 10 χρόνια θα καταφέρουμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα και θα αναδείξουμε όλη τη δύναμη αυτού του πούρου, θα έλεγα 5/5 και εντελώς απροβλημάτιστα και θα του έδινα 9/10 σαν προϊόν όχι λόγο ποιότητας αλλά λόγο της εξαιρετικής δυσκολίας του στο κάπνισμα και της πολυπλοκότητας του στη συντήρηση και παλαίωση, αυτό το πούρο δεν είναι για τον οποιοδήποτε τυχαίο καπνιστή.

Photo Credit: Jack Manning

Aficionado