Cuban delights

του Γιάννη Βαλαβάνη

Στο τελευταίο άρθρο που έγραψα στο Mancode καπνίσαμε το πούρο του Fidel. Σε αυτό το άρθρο θα πιούμε το ρούμι του Fidel. Σας τα γράφω ένα ένα για να μην πάθουμε overdose από Fidel. Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω ότι μου έχει μείνει και έμενα το κουσούρι του Κουβανού και παρότι ο Leader Maximo έχει αποβιώσει, εγώ όπως και όλοι οι Κουβανοί όταν απευθυνόμαστε σε κάτι κρατικό δεν λέμε ‘’του κράτους’’ αλλά ‘’του Fidel’’. Mετά από 55 χρόνια στη διακυβέρνηση, οι δύο αξίες είχαν ενοποιηθεί σε μία κοινή- όλα είναι Fidel.

‘’Isla del Tesoro’’ ή στα Ελληνικά το ‘’Νησί των Θησαυρών’’, όχι όμως το βιβλίο του Stevenson αλλά ένα από τα καλύτερα ρούμια του νησιού και του αποστακτηρίου, του Santiago de Cuba. Ο τίτλος παραπέμπει σε θησαυρό αλλά καμία σχέση δεν έχει με τους πειρατές και το χρυσό αλλά με τα πιο παλαιωμένα και ποιοτικά αποστάγματα. Με μεγάλη δύναμη και έντονη επίγευση, οφείλω να ομολογήσω, αλλά αρκετά απαλό και αρωματικό χάρη στην κρεμώδη υφή του αλλά και τα πολύ έντονα αρώματα βανίλιας και καφέ. Όταν το πρωτοείδα στην Αβάνα στις προθήκες της κάβας της φάμπρικας του Partagas, το 2017 μου φαίνεται, ήταν μόλις που κυκλοφόρησε. Μου τράβηξε την προσοχή η φιάλη του από πορσελάνη και το σεντούκι που το συνοδεύει, ακριβώς σαν των πειρατών της Καραϊβικής του 17ου αιώνα. Έμαθα λοιπόν ότι το ρούμι αυτό δεν κυκλοφορούσε στην αγορά τα προηγούμενα χρόνια επειδή ο Fidel το προόριζε για δώρο σε διπλωμάτες, διασημότητες και καλεσμένους του. Όχι βέβαια πως τώρα κυκλοφορεί και σε τεράστια ποσότητα, με 20 χρόνια παλαίωση μόνο 2000 φιάλες ετησίως, μόλις που φτάνουν τα αποστάγματα, μη γίνει και σούπα το προϊόν.

Αγόρασα ένα μπουκάλι στην Αβάνα στην τιμή ευκαιρίας των 150 ευρώ. Εδώ αν το βρείτε πρέπει να έχει γύρω στα 500 τώρα. Mπήκα εκεί δίπλα στο Cigar Lounge του Partagas, αφού πρώτα αγόρασα και μία κούτα 8-9-8 από τα ράφια της φάμπρικας, ξάπλωσα στο δερμάτινο καναπέ με έναν συνταξιδιώτη και πάει το μπουκαλάκι, 500αράκι ήταν, δεν ήπιαμε πολύ! Τι είναι τώρα το 8-9-8; Μα Partagas, τι άλλο θα μπορούσε άλλωστε αφού ήμασταν στην πηγή. Ένα αγαπημένο πούρο, πολύ αρωματικό, πολύ ρωμαλέο, με πολύ έντονα χαρακτηριστικά της Partagas, γήινα αρώματα και πολύ έντονη πιπεράτη γεύση. Χρονολογείται στη παραγωγή από το 1970, με δαχτυλίδι 43 (17,07μμ) και μήκος 170μμ. Είναι ένα Dalias με την πρωτοτυπία να πουλιέται στο μοναδικό σε παραγωγή κουτί των 8-9-8, από όπου πήρε και το όνομα του, τρία επίπεδα οχτώ πούρα το πρώτο, εννέα το δεύτερο και 8 το τρίτο. Υπάρχει και άλλο 8-9-8 σε διαφορετικό μέγεθος, 42 (16,67μμ) δαχτυλίδι και 155μμ μήκος, ένα Corona Grande σαφώς ελαφρότερο αλλά εξίσου απολαυστικό. Η διαφορά τους όσο και αν σας φανεί περίεργο, πέραν του μεγέθους τους είναι και στο κουτί. Το μεν πρώτο είναι βερνικωμένο, το οποίο βοηθάει στη στεγανοποίηση και την επιμήκυνση της ωρίμανσης λειτουργώντας ως υγραντήρας με πιο έντονα αρώματα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ το δεύτερο είναι χωρίς επικάλυψη βερνικιού, πιο ελαφρύ αλλά εξίσου αρωματικό. Και τα δύο προϊόντα πολύ αξιόλογα με βαθμολογία 8/10, όχι τόσο εύκολα στο κάπνισμα. Για aficionados θα έλεγα πιο πολύ το πρώτο, τα οποία λόγω μικρού δαχτυλιδιού δεν τα προτιμούν τόσο οι οπαδοί του φαίνεσθαι αλλά του καπνίζειν!

Aficionado