A rare match: Η Κούβα συναντά τη Σκωτία

του Γιάννη Βαλαβάνη

Όπως έχει ειπωθεί κατά καιρούς, οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας και εν γένει στη ζωή μας. Έτσι και εγώ πηγαίνω και ψάχνω στα διάφορα μαγαζιά πούρων για κάποιο καινούριο ή κάποιο διαφορετικό νούμερο. Στην τελευταία εξερεύνηση ανακάλυψα ένα νούμερο το οποίο δεν το λες και σπάνιο λόγω έλλειψης παραγωγής, αν και περιορισμένη, αλλά λόγω μεγάλης δυσκολίας στη μεταφορά του αλλά και στον χρόνο καύσης του, το Cuaba Diademas. Η εν λόγω μάρκα είναι εντελώς καινούρια στη μακρόχρονη αγορά των Habanos, μιας και δημιουργήθηκε μόλις το 1996, με αποκλειστική παραγωγή ενός νούμερου, των figurados, τα οποία, αν και σε διάφορα μεγέθη διαφέρουν στην εμφάνισή τους διότι είναι κωνικά, σαν τα torpedo, αλλά και από τις δύο πλευρές.

Παρασκευάζονται στη φάμπρικα των Romeo y Julieta και είναι παρόμοια σε γεύση και αρώματα, απλώς λίγο πιο ήπια σε ένταση και με πιο ευχάριστα αρώματα λουλουδιών, καφέ και βανίλιας. Η δυσκολία του είναι στο μέγεθός του, κοντά στα 24 εκατοστά αλλά και με 55αρι δαχτυλίδι στο πιο παχύ του σημείο, θα χρειαστεί περίπου ένα τετράωρο για να καεί κατάλληλα και να ξεδιπλώσει όλα του τα αρώματα. Η μεταφορά του όμως έχει προβλεφθεί, μιας και παράγεται σε ξύλινα μεμονωμένα κουτάκια σε κασετίνα των πέντε τεμαχίων. Οπότε, αν έχετε βρει το κατάλληλο πεντάωρο απόλαυσης, το θέμα μεταφοράς έχει λυθεί από την εταιρεία, αν δεν ντρέπεστε να εμφανίσετε το όπλο, όπως συμβαίνει με τους περισσοτέρους.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, εφόσον εξασφάλισα το νέο απόκτημα, επιστρέφω σπίτι, καθότι μαγαζιά δεν υπάρχουν πλέον, όπως στη Σοβιετία, και στον δρόμο έχω καταλήξει και με ποιο απόσταγμα θα το συνοδεύσω, μου έτρωγε το μυαλό αλλά και τον ουρανίσκο ή μάλλον για να μη λέω και ψέματα το σκεφτόμουν εδώ και καιρό, απλώς περίμενα την κατάλληλη ευκαιρία. Talisker, 20 years old, Natural Cask Strength, απόσταξης 1981, εμφιάλωσης 2002, 62% vol., αριθμός φιάλης 1702 από 9000, αν δεν σας τα έλεγα όλα θα έσκαγα, 20 χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή. Απόλυτο και κλασικό Skye Malt με όλα τα χαρακτηριστικά των Talisker, μην επαναλαμβάνομαι, ανατρέξτε σε προηγούμενα τεύχη, όπως λένε και οι του Τύπου. Με μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ένταση σε όλα του τα στοιχεία, πιπεράτο, πιο πικρό, πολύ πιο καπνιστό, σίγουρα, αλλά και πολύ πιο γλυκόπιοτο με μεγάλη διάρκεια στο ξεδίπλωμα όλου του μεγαλείου του χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια παλαίωσης αλλά και τη μοναδικότητα του cask strength και των 62 βαθμών του.

Αναμφισβήτητα για απολαύσεις διαρκείας αλλά και για δυνατούς πότες, που αρέσκονται σε γεμάτες δυνατά αρώματα ηφαιστειώδεις θαλασσινές γεύσεις και επιγεύσεις. Μπορώ να πω ότι είναι η μόνη φορά που μου άρεσε η πιο δυνατή ένταση του ποτού από του πούρου και που κατά μοναδικό τρόπο συμπλήρωσε το ένα το άλλο, το μεν πούρο με λουλουδάτα και απαλά αρώματα το δε ουίσκι με πιο έντονα, πιο καπνιστά και θαλασσινά αρώματα για να ισορροπήσουν και τα δύο κατάλληλα σε ένα ιδανικό συνδυασμό, νομίζω τα κατάφερα τέλεια.

Aficionado